Zítra ráno vzlétne poprvé kapsle Starliner s posádkou. Dívejte se živě

Zítra ráno vzlétne poprvé kapsle Starliner s posádkou. Dívejte se živě
Fotografie: NASA
  • Živé vysílání NASA zahájí půl hodiny po zítřejší půlnoci
  • Astronauti Butch Wilmore a Suni Williams budou během letu testovat systémy kapsle
  • Pokud bude mise úspěšná, NASA zahájí certifikaci

NASA společně se Boeigem dnes po několika letech dokončuje přípravy pro atestaci kapsle Starliner, která by měla již v dohledné době přivážet astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), stejně jako to již několik let dělá SpaceX se svojí kapslí Dragon. Boeing se ale musel vypořádat s několika překážkami, které zdržely testování kapsle o několik let. Zítra 4:34 středoevropského času poprvé vzlétne kapsle Starliner s lidskou posádkou, která otestuje veškeré systémy. NASA začne živě vysílat půl hodiny po zítřejší půlnoci.

Posádku tvoří astronaut Butch Wilmore, který je velitelem mise a astronautka Suni Williams, která bude sloužit jako pilot mise. Oba astronauti byly vybráni pro své letité zkušenosti, jenž pro testování kapsle nutně potřebují. Dvojice je již několik týdnů v Cape Canaveral Space Force Station na Floridě, kde byla v povinné karanténě před startem. Podle poslední aktualizace je počasí nakloněno pro start z 95 %, což prakticky vylučuje odložení startu kvůli nepřízni počasí.

Kapsle Starliner byla pojmenována Calypso a je postavená tak, že umožňuje jak autonomní, tak ruční ovládání. Právě to budou astronauti po celou dobu letu testovat. Kapsle by měla zakotvit u ISS 8. května a Wilmore s Williams stráví na oběžné dráze asi týden, než se vrátí zpět do kosmické lodi a za pomoci padáků a airbagu přistanou na jihozápadě Spojených států. Na rozdíl od SpaceX tedy kapsle dopadne na zem místo do oceánu.


Starliner musel před tímto finálním letem odstranit několik problémů, které se ukázaly jako nebezpečné pro let s posádkou. Ačkoliv se již kapsli v květnu 2022 podařilo úspěšně zakotvit bezpilotně u ISS, po startu měla kapsle potíže s tryskami. Následně se zjistilo, že kabeláž uvnitř kosmické lodi je omotána ochrannou páskou, která je hořlavá a taktéž se objevil problém u padáků. Tyto potíže tak přesunuly start až na zítřejší ranní hodinu. Pokud proběhne vše podle plánu, NASA zahájí certifikaci Starlineru. Kapsle tak bude dopravovat až čtyři astronauty na ISS.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze