Testovací let Starlineru byl odložen. Důvodem je technický problém na raketě

Testovací let Starlineru byl odložen. Důvodem je technický problém na raketě
Fotografie: NASA
  • Na raketě byla zjištěna závada na ventilu regulaci tlaku na nádrži na kapalný kyslík
  • Další pokus o start proběhne 10. května

Dnes ráno měla poprvé odstartovat kapsle Starliner s dvoučlennou posádkou. Butch Wilmore a Suni Williams sice nastoupili do kosmické lodi, ale nakonec budou muset ještě několik dní na start k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) počkat. Let byl odložen na 10. května kvůli technickému problému na raketě. Zjištěna byla závada na ventilu regulace tlaku na nádrži na kapalný kyslík horního stupně Centaur rakety Atlas V. Pozemní tým bude nyní ventil analyzovat a určí, zda je potřeba jej vyměnit.

Raketa společnosti United Launch Alliance létá podle space.com od roku 2002 a měla doposud 100% úspěšnost. Tenhle start ale bude první s lidskou posádkou. Raketa je připravena na odpalovací rampě v Cape Canaveral Space Force Station na Floridě. Z tohoto kosmodromu naposledy vzlétla mise Apollo 7 v roce 1968.


Dvojice astronautů po zrušeném startu opustila kapsli Starliner a přemístila se opět do ubikací pro astronauty. Podle aktualizace NASA byl z rakety kvůli bezpečnosti odstraněn kapalný kyslík a vodík. NASA zatím neuvedla přesný čas startu, jelikož ani datum nemusí být konečné.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze