Amaxofobie ztíží lidem cestu do práce i na nákupy. Jaký strach lidé zažívají?

Ty nejbizarnější fobie
Amaxofobie ztíží lidem cestu do práce i na nákupy. Jaký strach lidé zažívají?
Fotografie: unsplash.com
  • Jedná se o fobii z řízení automobilu, případně i jízdy v autě a jiných dopravních prostředcích
  • Osoby trpící touto fobií trpí úzkostmi a záchvaty paniky, pokud mají nastoupit do auta
  • Amaxofobie prakticky vyřadí člověka z běžného života

V dnešním díle o neobvyklých fobiích se zaměříme na cestování. A nejde jen o cestování na dovolenou či výlet, ale i například o běžné cesty do práce a na nákup. Řeč je amaxofobii neboli strachu z řízení motorového vozidla nebo z jízdy samotné. V dnešním světě se prakticky bez dopravních prostředků neobejdeme, a tak je jasné, že tato fobie značně člověka omezuje a prakticky ho vyřadí z běžného života.

Každý z nás může mít strach z určitého druhu cestování, nejvíce asi z letadla, případně z lodi, ale nakonec do dopravního prostředku nastoupíme a doufáme, že se nic nestane. Člověk trpící amaxofobií ale strach nedokáže překonat.

Tento druh fobie se nejvíce vztahuje na osobní automobil, kdy dotyčný není schopný řídit a častokrát ani usednout jako spolucestující. Vztahuje se ale také na ostatní dopravní prostředky jako jsou autobusy, tramvaje, vlaky a letadla. Lidé s touto fobií pak mají problémy dostat se do práce, navštívit rodinu, přátele nebo jet na dovolenou.

Jízda autem

Jak fobie vznikne?

Nejčastěji fobie vznikne podle verywellmind.com po traumatickém zážitku, většinou tedy po nehodě v dopravním prostředku. A dotyčný se jí ani nemusí přímo zúčastnit, ale může být pouze svědkem nehody, nebo se stala nehoda někomu blízkému. Fobie se také může přenést z rodiče na dítě. Pokud jeden z rodičů vykazoval znaky fobie, dítě si tento strach osvojilo a přeneslo až do dospělosti.

Příznaky amaxofobie

Této fobie existuje mnoho typů, přičemž zpravidla se jedná iracionální strach z řízení automobilu. Pokud jde pouze o řízení, je osoba schopna jet v autě jako spolucestující. Neřešení fobie ale většinou vede k jejímu rozšiřování a dotyčný pak může jezdit pouze s osobou, které důvěřuje a později už vůbec do auta nenastoupí. V těchto případech pak nemocní vyhledávají veřejnou dopravu – pokud pro ně představuje větší bezpečí než auto.

V případě, že se člověk trpící amaxofobií dostane do situace, kdy by měl nasednout do auta, začne se jeho strach projevovat pocitem úzkosti, zimnicí, závratí, nevolností, nadměrným pocením a bušením srdce. Podle verywellhealth.com mohou lidé pociťovat strach z uvěznění v malém prostoru, ze kterého by nemohli uniknout, což se může vyvinout v záchvat paniky.

Jak se fobie zbavit?

Nejlépe může tento stav posoudit psycholog, případně i psychiatr. Podle my.clevelandclinic.org je dobré situaci začít řešit ve chvíli, kdy strach přetrvává déle jak šest měsíců, ovlivňuje váš každodenní život a pociťujete návaly úzkosti a strachu i když se zrovna nenacházíte v nebezpečí.

Nejlepší léčbou je následně psychoterapie, kdy s pomocí terapeuta nebo psychologa odstraňujete postupně obavy z řízení či jízdy. Vhodná je také expoziční terapie, kdy se krok za krokem pacient vystavuje situacím, které u něj spouštějí fobii a postupně se tak snaží zmírňovat úzkost. V těchto případech je také využívána virtuální realita, která může prakticky nahradit pocit sezení v autě a dotyčný tak může postupně překonávat strach.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze