Papoušci chovaní v zajetí si oblíbili videochat se svými kamarády

Papoušci chovaní v zajetí si oblíbili videochat se svými kamarády
Fotografie: unsplash.com
  • Někteří papoušci sledovali nahraná videa, jiní chatovali s živou protistranou v reálném čase
  • Druhá skupina byla více zaujatá a strávila hovorem více času
  • Může se tak vylepšit psychické zdraví jedinců v zajetí

Papoušci jsou zvířata známá tím, že zvládnou napodobovat komplexní zvuky, jako je například lidská řeč. Vedle toho jim jejich inteligence umožňuje provádět mnoho komplexních činností, včetně budování složitých sociálních struktur. V zajetí, kde obvykle nemají hejno, se kterým by mohli komunikovat, to může představovat skutečnou výzvu, aby neupadli do deprese.

Studie provedená na University of Glasgow porovnávala reakce papoušků, kteří měli možnost videochatu s jinými ptáky prostřednictvím aplikace Messenger, a reakce papoušků, kteří sledovali předem nahraná videa. A zdá se, že dávají přednost konverzacím v reálném čase.

Výzkum navazuje na výsledky řady malých studií z posledních několika let, včetně studie, v níž tým naučil domácí papoušky vzájemně uskutečňovat videohovory (s lidskou asistencí), a další studie, v níž byli papoušci naučeni hrát hry na tabletu. V poslední studii dostalo devět majitelů papoušků tablety, aby je nastavili pro své domácí mazlíčky, kteří pak byli pozorováni po dobu šesti měsíců. Během této doby byli papoušci, kteří se na začátku seznámili prostřednictvím videochatu, schopni vést mezi sebou až tříhodinové hovory během celkem 12 sezení. Polovina těchto sezení obsahovala předem nahraná videa, zatímco druhá polovina byla živým videochatem v Messengeru.

Jejich ošetřovatelé, kteří sezení nahrávali, uvedli, že ptáci se během živých interakcí zdáli být více zaujatí. V těchto scénářích iniciovali více hovorů a v průměru strávili více času komunikací s ptáky na druhé straně. Jak vědci s nadsázkou poznamenávají, toto zjištění by jednoho dne mohlo vést k tomu, že by vznikla sociální síť pro ptáky chované v zajetí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze