Voyager 1 přestal posílat vědecká i technická data

Voyager 1 přestal posílat vědecká i technická data
Fotografie: Caltech/NASA-JPL
  • Sonda zasílá chybná data zpět na Zemi, posílá pořád stejný binární kód
  • Vědci se pokusili počítač restartovat, zatím ale bezúspěšně
  • Opravu prodlužuje také fakt, že každý příkaz jde k sondě 22,5 hodiny

Voyager 1 je nejvzdálenějším objektem, který člověk vytvořil a zároveň jsou se svým dvojčetem Voyager 2 jedinými sondami, které opustily Sluneční soustavu a plují vesmírem. Sonda je tak daleko od Země, že vědci čekají na zaslané informace téměř celý den. A bohužel ty nyní kosmická loď přestala vysílat. NASA informovala, že inženýři pracují na vyřešení problému, který je v palubním počítači zvaném letový datový systém (FDS). Ten chybně komunikuje s jedním ze subsystémů sondy, pojmenovaný telekomunikační jednotka (TMU).

FDS má shromažďovat data z vědeckých přístrojů, technická data a informace o stavu kosmické lodi. Tato data pak složí do jednoho datového „balíčku“ ve formě binárního kódu (kombinace jedniček a nul) a zašle jej na Zemi. A právě v binárním kódu je problém – zasílá stále stejně opakující se vzor jedniček a nul. Vědci se pokusili FDS restartovat, ale Voyager stále nezasílá správná data.

Inženýrům může trvat několik týdnů, než vyvinou nový plán k nápravě problému,“ uvedla NASA v aktualizaci, která se evidentně nechce jen tak vzdát nejdéle fungující sondy. A není se čemu divit – Voyagery 1 a 2 byly vypuštěny v roce 1977. Jejich původní mise byla zaměřena na blízký průlet kolem vnějších planet naší Sluneční soustavy – Saturnu, Jupitera a Uranu. Mise byla úspěšná a po průletu kolem planet se kosmické lodě vydaly jinými směry, až následně opustily heliosféru.


Jako jediné lodě tak mohou zasílat informace z mezihvězdného prostoru, tedy z vesmírného prostředí, které není nijak ovlivňováno naším Sluncem. Voyager 1 se nachází od Země více jak 24 miliard kilometrů daleko a ve chvíli, kdy pošle data na Zemi, trvá to 22,5 hodiny. Pokud tedy inženýři zašlou kosmické lodi příkaz, musejí počkat, než ho přijme a odešle zpět informaci, že byl požadavek zpracován. Než se tedy pozemní tým dozví, zda byl příkaz vykonán, trvá to 45 hodin. I to zpomaluje řešení všech problémů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze