Virgin Galactic se chystá v červnu na další komerční let

Virgin Galactic se chystá v červnu na další komerční let
Fotografie: Virgin Galactic
  • Mise Galactic 07 je naplánována na 8. června
  • Společnost nezveřejnila jména cestujících, pouze odkud pocházejí
  • Po posledním letu proběhlo vyšetřování od FAA kvůli uvolnění kolíku

Společnost Virgin Galactic vynesla na okraj vesmíru platící zákazníky naposledy v lednu tohoto roku a kvůli anomálii byly lety doposud přerušeny. Nešlo ale o žádnou poruchu, která by ohrozila posádku – od nosného letadla se uvolnil zarovnávací kolík, který během letu udržuje kosmickou loď VSS Unity ve správné poloze. K tomu ale došlo až poté, co se kosmická loď odpojila od letadla, a i v případě dřívějšího uvolnění by to nepředstavovalo pro posádku ohrožení.

Federální úřad pro letectví (FAA) nyní uzavřel vyšetřování a společnost tak může opět létat do vesmíru. „FAA přijala závěrečnou vyšetřovací zprávu Virgin Galactic, stejně jako nápravná opatření, která byla učiněna za účelem posílení mechanismu uchycení kolíku a přidání sekundárního mechanismu uchycení,uvedla společnost v tiskové zprávě.

I tentokrát vylétne na okraj vesmíru čtyřčlenná posádka. Virgin Galactic neuvedl jména posádky, pouze zveřejnil, že pocházejí z Kalifornie, New Yorku a Itálie. Čtvrtý člen posádky je pak výzkumný astronaut Axiom Space, který bude během letu provádět několik experimentů. Axiom Space je taktéž soukromá společnost, která již několikrát letěla na Mezinárodní vesmírnou stanici a chce také vystavět vlastní vesmírnou stanici na oběžné dráze.


Mise Galactic 07 je naplánována na 8. června. Čtyřčlenná posádka odletí z kosmodromu America v Novém Mexiku v kosmické lodi VSS Unity, která bude připevněna na nosném letadle Eve. To bude pilotovat Andy Edgell a C. J. Sturckow. Kosmickou loď bude pilotovat Nicola Pecile a Jameel Janjua. Jakmile letadlo dosáhne výšky asi 14 kilometrů, pod křídlem uvolní kosmickou loď, která sepne raketový motor a poletí na hranici vesmíru, kde zažije posádka několik minut beztíže.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze