Tři astronauti míří na čínskou vesmírnou stanici. Ve vesmíru budou půl roku

Tři astronauti míří na čínskou vesmírnou stanici. Ve vesmíru budou půl roku
Fotografie: CMSE
  • Raketa Dlouhý pochod vzlétla po třetí hodině ranní SELČ
  • Na stanici aktuálně čeká posádka mise Shenzhou 15, která na ní pobývá od listopadu minulého roku
  • Čínská vesmírná stanice by měla zůstat trvale obydlená po dobu alespoň 10 let

Dnes ráno odstartovala raketa Dlouhý pochod 2F ze střediska Jiuquan Satellite Launch Center nacházejícího se v poušti Gobi a vynesla na oběžnou dráhu tři čínské astronauty, kteří míří k vesmírné stanici Tchien–kung. Na té jsou aktuálně také tři astronauti mise Shenzhou 15 – Fei Junlong, Deng Qingming a Zhang Lu. Ti na stanici pobývají od listopadu minulého roku a čekají na příjezd Shenzhou 16, aby je astronauti vystřídali.

Raketa odstartovala 3:31 SELČ a posádku tvoří Jing Haipeng, Zhu Yangzhu a Gui Haichao. Haipeng poletí do vesmíru už počtvrté, zúčastnil se misí Shenzhou 7, 9 a 11, zbývající členové posádky poletí poprvé. Podle space.com byla posádka oznámena jen jeden den před startem. Jakmile kosmická loď přiletí na vesmírnou stanici, proběhne předání velení a následně Shenzhou 15 na začátku června odletí zpět na Zemi. Stejně jako předchozí mise, i tato by měla trval přibližně šest měsíců.

ISS už není jedinou stanicí na oběžné dráze

Až do listopadu minulého roku byla Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) jedinou plně funkční stanicí, která obíhala kolem zeměkoule. I když byl první modul čínské stanice vypuštěn už v roce 2021, dokončena byla až právě minulý rok, kdy se připojil poslední modul Mengtian. Stanice je asi o 20 % těžší než ISS a Čína chce, aby byla trvale obydlená alespoň po dobu 10 let.


Kromě čínských astronautů se také plánuje otevřít stanici pro vesmírné turisty. Vše je ale teprve na počátku. I když už na stanici dříve astronauti pobývali, nepřetržitý pobyt byl zahájen až při předání velení mezi Shenzhou 14 a Shenzhou 15, kdy to bylo poprvé, kdy se posádka měnila přímo na stanici. Do této doby se posádky měnily až po příletu na Zemi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze