SpaceX představil nové skafandry pro výstupy do vesmíru

 SpaceX představil nové skafandry pro výstupy do vesmíru
Fotografie: SpaceX
  • Skafandry využije posádka soukromé mise Polaris Dawn
  • Astronauti v nich provedou první komerční výstup do vesmíru
  • Obleky poskytnou větší flexibilitu a budou vhodné pro všechny typy postav

Společnost Elona Muska SpaceX představila nové skafandry pro výstupy do vesmíru. Jejich vývojem se již nějakou dobu zaobírala, ale až doposud nebyly zveřejněny žádné podrobnosti. To se nyní změnilo a SpaceX v rámci připravované mise Polaris Dawn představil skafandry, které na sobě budou mít první astronauti, kteří jako první komerčně vystoupí do vesmíru.

První ze tří misí Polaris Dawn je naplánována na letošní léto. Raketa Flacon 9 odstartuje z Kennedyho vesmírného centra na Floridě a na vrcholu vynese posádku v kapsli Dragon. Ta poletí na vyšší oběžnou dráhu a dostane se tak nejvýše než jakákoliv předchozí mise Dragon. V těchto místech pak provede první komerční výstup do vesmíru a podle popisu mise astronauti také otestují laserovou komunikaci Starlink ve vesmíru.

SpaceX navrhl skafandry tak, aby byly vhodné pro různé postavy a podporovaly co nejlépe životní funkce a komunikaci. „S ohledem na mobilitu týmy SpaceX začlenily nové materiály, výrobní procesy a nové návrhy kloubů, aby poskytly astronautům větší flexibilitu a zároveň zachovaly pohodlí. Helma vytištěná na 3D tiskárně obsahuje nový Heads-Up displej (HUD) a kamery, které poskytují informace o tlaku, teplotě a relativní vlhkosti obleku a nový zorník pro snížení oslnění během EVA. Oblek také obsahuje vylepšení pro spolehlivost a redundanci během výstupu do vesmíru, přidala se také těsnění a tlakové ventily, které pomáhají zajistit, že oblek zůstane pod tlakem a posádka zůstane v bezpečí,uvedl SpaceX v tiskové zprávě.


Misí Polaris Dawn nošení těchto nových obleků pouze odstartuje. V plánu společnosti je, využít je i pro mise do hlubokého vesmíru, jako bude budování základny na Měsíci a později i na Marsu. SpaceX úzce spolupracuje s NASA na misi Artemis, kdy za pomoci rakety Starship dopraví astronauty na povrch Měsíce po více jak 50 letech. Skafandry jsou důležitým prvkem pro fungování ve vesmíru a jejich bezpečnost a zároveň snadná použitelnost je klíčová.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze