Modulární přehrávač hudby je fantastickou poctou legendárnímu Winampu

Modulární přehrávač hudby je fantastickou poctou legendárnímu Winampu
Fotografie: Yanko Design
  • Winamp byl jeden z nejpopulárnějších přehrávačů médií a formátu MP3
  • Jeho fyzická podoba je poctou designérů

Používali jste někdy začátkem tohoto století osobní počítač? Pak je skoro jisté, že jeho v jeho softwarové výbavě nechyběl přehrávač médií Winamp. Ten si díky schopnosti přehrávat formát MP3 získal značnou popularitu a stal se de fakto standardem pro moderní poslech hudby v komprimovaném formátu. I když dnes spoléháme na moderní streamovací služby, někteří stále nedají dopustit na svou sbírku „empétrojek“ a jejich nezaměnitelný přehrávač.

Winamp

Tento odkaz je stále natolik silný, že se mu designéři z yankodesign.com rozhodli vzdát poctu v podobě netradičního hardwarového gadgetu.

I když Winamp podporoval skiny a svépomocí jste si ho mohli změnit k nepoznání, nejpopulárnější byl základní vzhled, který pro názornost připomínal starší fyzické přehrávače kompaktní disků. Nyní se kruh uzavřel a legendární Winamp dostává na odvážném designovém cvičení fyzickou podobu. Jde o spojení tří částí: zatímco uprostřed je dotykový displej pro zobrazení skladem, horní a spodní část mají fyzické ovladače pro kontrolu přehrávání a nastavení ekvalizéru. Celý koncept je navíc modulární, takže ho snadno můžete přizpůsobit svým potřebám, stejně jako softwarovou předlohu.

Winamp from Eslam Mhd on Vimeo.

Na fotografiích to všechno vypadá působivě a nejednomu fanouškovi by něco takového udělalo radost jako přehrávač a originální dekorace na stole. Všechny takové však musíme zklamat: v této fázi jde opravdu jen o designové cvičení, které je pouze ve fázi konceptu. Nezbývá než doufat, že se jej podaří dostat do života například pomocí komunitního financování.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze