Firmě se podařilo navázat spojení se satelitem prostřednictvím Bluetooth

Firmě se podařilo navázat spojení se satelitem prostřednictvím Bluetooth
Fotografie: NASA
  • Podařilo se propojit zařízení na vzdálenost 600 km
  • Bluetooth zařízení může mít původní hardware, je jen potřeba upravit firmware

Technologii Bluetooth nejspíše dobře znáte a denně ji používáte. Stará se o bezdrátové propojení telefonů, sluchátek, klávesnic, myší a všeho možného příslušenství. I když poslední specifikaci pracují s tím, že by tato technologie fungující na frekvenci 2,4 GHz mohla mít až stometrový dosah, výrobci raději šetří energii zařízení a pracují s dlouho známou 10m vzdáleností ve volném prostoru.

To však není případ společnosti Hubble Network, která se stala první společností v historii, které se podařilo navázat spojení Bluetooth přímo se satelitem, což je pro společnost zásadní ověření technologie, které může otevřít cestu k připojení milionů dalších zařízení kdekoli na světě.

Startup se sídlem v Seattlu vynesl v březnu na oběžnou dráhu své první dva satelity v rámci mise Transporter-10 společnosti SpaceX. Od té doby společnost potvrdila, že přijímá signály z palubních 3,5mm čipů Bluetooth ze vzdálenosti více než 600 kilometrů.

Zařízení Bluetooth s podporou vesmíru mají skutečně široké možnosti využití: startup tvrdí, že jeho technologii lze využít na trzích, jako je logistika, sledování dobytka, chytré obojky pro domácí mazlíčky, GPS hodinky pro děti, inventarizace automobilů, staveniště a monitorování teploty půdy. Pro všechny tyto účely bude možné využít stávající zařízení, bude však nutné upravit jejich firmware.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze