Dubaj bude mít největší letiště na světě. Odbaví 260 milionů cestujících

Dubaj bude mít největší letiště na světě. Odbaví 260 milionů cestujících
Fotografie: pixabay.com
  • Po dokončení bude mít letiště 5 paralelních drah a 400 gatů
  • Výstavba bude stát v přepočtu 817 miliard korun
  • Letiště na konci výstavby bude 5krát větší než doposud

V Dubaji začaly práce na novém letištním terminálu na mezinárodním letišti Al Maktoum, které po dokončení bude schopné přepravit až 260 milionů cestujících ročně. Uvedl to podle aljazeera.com dubajský premiér a viceprezident Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum s tím, že se očekává, že do několika let budou postupně převedeny lety na nový terminál. Výstavba bude stát 128 miliard dirhamů (817 miliard korun).

Po dokončení bude Al Maktoum disponovat 5 paralelními drahami a 400 gaty. Stane se tak největším letištěm na světě a zároveň bude 5krát větší než dosavadní letiště v Dubaji. Aktuální část letiště, která byla otevřená v 2010, bude sloužit pro letadla, která zrovna nebudou v provozu. Kdy bude výstavba zcela dokončena ale nebylo přesně uvedeno.

Podle serveru mezinárodního letiště bude výstavba rozdělena celkem do tří fází. V první se letiště rozšíří na kapacitu 130 milionů cestujících ročně a dokončeny budou dvě dráhy, hala 1 a budova západního terminálu. Dostaví se také parkoviště pro 6 000 aut a metro se čtyřmi stanicemi, které bude spojovat halu a terminál.


V druhé fázi se kapacita navýší otevřením haly 2 a druhé kontrolní věže o dalších 20 milionů cestujících. V poslední fázi pak letiště dosáhne své maximální předpokládané kapacity. Kromě největšího letiště bude také Al Maktoum i technologicky vyspělé. Cestující si budou moci odbavit zavazadla v hotelu, nebo u automatizovaných vozíků, které budou ještě před vstupem do terminálu. To urychlí čekání u odbavování. Letiště bude mít také bezpečnostní kontroly s pokročilými biometrickými systémy, což zajistí ještě větší bezpečnost pro cestující.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze